torstai 30. lokakuuta 2014

Kappale 8

Kun ilma nousee ylöspäin, se jäähtyy ja siinä oleva kosteus tiivistyy sateeksi. Sade tarvitsee syntyäkseen myös tiivistymisytimiä, joita ovat esimerkiksi noki-, pöly-, suola- tai tuhkahiukkasia.

Sateita on kolmea eri tyyppiä: konvektiosateita, orografisia sateita ja rintamasateita.
Konvektiosade syntyy, kun Aurinko lämmittää maanpintaa ja ilmaa. Ilma alkaa kohota nopeasti korkealle ja kosteus tiivistyy. Konvektiosade on yleensä todella kova ja lyhytaikainen ukkoskuuro.

Orografista sadetta kutsutaan myös vuoristosateeksi. Se syntyy, kun kostea ilmamassa mereltä törmää rannikkoon tai vuoreen ja alkaa kohota ylöspäin. Kun ilma kohoaa ylöspäin, se viilenee ja kosteus tiivistyy sateeksi vuoren merenpuoleiselle rinteelle. Iso-Britannian sateet ovat vuoristosateita.

Rintamasateet syntyvät, kun syklonissa kylmä ilmamassa pakottaa lämpimän ja kostean ilmamassan nousemaan ylös. Lämpimässä rintamassa syntyy pitkäaikaisia ja heikkoja sateita ja kylmässä rintamassa on kovia kuurosateita.

Sateisiin vaikuttavat myös merivirrat. Lämpimät merivirrat tuovat kosteutta eli lisäävät sateita ja kylmät merivirrat aiheuttavat kuivuutta. Iso-Britanniaan sateita tuo lämmin Golfvirta. Iso-Britannian sademäärä on n. 1500-5000 mm vuodessa.

S.56 Tehtävä 2.
Tiivistymisydin on pieni hiukkanen, jonka pinnalle vesihöyry tiivistyy. Se voi olla esimerkiksi noki-, pöly-, suola- tai tuhkahiukkanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti