torstai 30. lokakuuta 2014

Kappale 10

Ilmastolla tarkoitetaan jonkin alueen tyypillinen säätä ja sen pitkällä aikavälillä tapahtuvia muutoksia. Yleensä ilmastoa kuvataan 30 vuoden aikavälillä. Ilmastoon vaikuttavat etäisyys päiväntasaajasta ja merestä, korkeus merenpinnasta, merivirrat ja tuulet. Meren läheisyys tasoittaa vuodenaikojen lämpötilaeroja, ja keskellä mannerta on suuret lämpötilaerot vuodenaikojen välillä. Atlantti tasoittaa Iso-Britanniassa lämpötilaeroja.

Ilmastoja voidaan luokitella joko meri-, manner- tai väli-ilmastohin tai koon mukaan mikro-, meso- tai makroilmastoihin. Tunnetuin luokittelutapa on kuitenkin ilmastovyöhykkeet. Niitä on trooppiset ilmastot, kuivat ilmastot, lauhkeat ilmastot, viileät ilmastot ja jääilmastot. Iso-Britannia sijaitsee lauhkealla ilmastovyöhykkeellä.

Ilmastodiagrammi laaditaan alueen sademäärästä ja lämpötilasta.

Greenwichin ilmastodiagrammista huomataan, että siellä sataa paljon, ja lämpimin kuukausi on heinäkuu.

El Nino ja La Nina ovat ilmastohäiriöitä, jotka aiheuttavat muutoksia pintavesien lämpötiloissa ja ilmakehässä. Iso-Britanniassa ilmiö näkyy poikkeuksellisen lämpimänä jaksona.

S. 68 Tehtävä 3.
ENSOn vaikutus ei näy Suomen ilmastossa, koska se peittyy korkea- ja matalapaineen vaihteluiden alle. NAOn vaikutus näkyy erityisesti talvella, kun Islannin matalapaine ja Azorien korkeapaine tuo Suomeen mereistä ja lauhaa ilmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti