tiistai 28. lokakuuta 2014

Kappale 6

Vesikehä eli hydrosfääri tarkoittaa merien, mantereiden ja ilmakehän vesiä. Suurin osa maapallon vesistä on suolaista vettä, eli merta. Vain alle 3% on makeaa vettä, josta suurin osa on jäätiköitä ja lunta. Joissa ja järvissä on makeaa, juomakelpoista vettä, mutta suurempi osa on pohjavetenä.

Vesi kiertää jatkuvasti mantereiden, valtamerien ja ilmakehän välillä kolmessa eri olomuodossa: kiinteänä, nesteenä ja kaasuna. Auringon säteilyenergia ja Maan painovoima pitävät hydrologista kiertoa yllä. Kun Aurinko lämmittää merta, vesi haihtuu ja tuulet kuljettavat sitä paikasta toiseen, ja lopulta vesihöyry tiivistyy sateeksi. Iso-Britanniassa sataa paljon, koska se on merten ympäröimä.

Maanpinnan alla olevat vedet ovat nimeltään maavesiä ja pohjavesiä. Maavesi on vettä, joka on sitoutunut maaperään. Pohjavesi on maanpinnan alle imeytynyttä vettä. Pohjavesi on puhdasta, koska se on suodattunut soran ja hiekan läpi.

Kuun, Auringon ja Maan vetovoimien yhteisvaikutuksesta syntyvät vuorovedet. Auringon vetovoima on vain kolmannes Kuun vetovoimasta, koska Kuu on lähempänä Maata. Kuu vetää vettä itseään kohti ja veteen tulee pullistuman Maan molemmille puolille. Nousuvesi eli vuoksi ja laskuvesi eli luode esiintyvät kaksi kertaa vuorokaudessa. Kun Kuu ja Aurinko ovat samassa akselissa, syntyy tulvavuoksi. Koska Iso-Britannia muodostuu saarista ja se on merten ympäröimä, vuorovesi-ilmiö näkyy Iso-Britannian rannoilla selvästi.

S. 45 tehtävä 2.
Evapotranspiraatiolla tarkoitetaan vesistöistä ja maan pinnalta haihtuvaa vettä, sekä kasvien ja eläinten elintoiminnoista vapautuvaa vettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti