sunnuntai 5. lokakuuta 2014

Kappale 2

Maailmankaikkeus syntyi noin 13.7 miljardia vuotta sitten alkuräjähdyksestä. Silloin tiheä ja kuuma tila räjähti, jolloin maailmankaikkeus alkoi laajenemaan. Alkuräjähdyksestä syntyi galakseja, joissa jokaisessa on miljardeja tähtiä. Galaksi, jossa Maa sijaitsee, on nimeltään Linnunrata. Linnunradassa on noin 200 miljardia tähteä, joista yksi on keskikokoinen Aurinko. Maailmankaikkeus laajenee edelleen, eikä tiedetä, loppuuko laajeneminen vai kiihtyykö se.

Aurinkokunta syntyi noin 4.6 miljardia vuotta sitten, kun pyörivä pölystä ja kaasusta muodostunut pilvi tiivistyi. Pilven tiheimpään osaan syntyi Aurinko. Jäljelle jääneestä aineesta muodostui Aurinkoa kiertävät planeetat, planeettoja kiertävät kuut sekä kääpiöplaneetat, asteroidit, meteoroidit ja komeetat.

Planeettoja on kahdenlaisia: kivi- ja kaasuplaneettoja. Kivi- eli sisäplaneettoja ovat Merkurius, Venus, Maa ja Mars. Kaasuplaneettoja, joita kutsutaan myös ulkoplaneetoiksi, ovat Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus.

Auringon fuusioreaktio mahdollistaa elämän maapallolla. Fuusioreaktiossa Auringon ytimessä vety-ytimet yhtyvät heliumiksi, jolloin vapautuu energiaa, joka säteilee avaruuteen.



S.19 tehtävä 2:
  Eksoplaneetta on planeetta, joka kiertää jotakin muuta tähteä, kuin Aurinkoa Aurinkokunnan ulkopuolella. Niitä on löydetty yli 500.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti