tiistai 28. lokakuuta 2014

Kappale 7

Yli 70% Maan pinnasta on meriä, jotka jaetaan valtameriin ja sivumeriin. Tyynimeri, Intian valtameri, Eteläinen jäämeri, Jäämeri ja Iso-Britanniaa ympäröivä Atlantti ovat valtameriä.

Valtamerien keksisyvyys on 4 kilometriä. Merien pohjassa on vuoristoja ja sammuneita sekä toimivia tulivuoria ja mannerlaattojen erkanemiskohdissa syntyy uutta merenpohjaa. Merien lämpörakenne on kerroksellinen kuten ilmassa. Pohjassa on kylmää, n. 0-5 asteista vettä, pinnassa Auringon lämmittämää vettä.

Merivesi on jatkuvassa liikkeessä ja vesi liikkuu pinnassa sekä syvyyksissä. Pysyvät, pinnansuuntaiset virtaukset ovat merivirtoja. Ne syntyvät pasaati- ja länsituulien vaikutuksesta. Merivirrat ovat joko kylmiä, tai lämpimiä, ja ne jaetaan sen mukaan, onko niiden kuljettama vesi lämpimämpää vai kylmempää kuin saman leveyspiirin meriveden lämpötila.
    Merivirrat säätelevät rannikkojen lämpötiloja. Kylmät merivirrat viilentävät ja kuivattavat rannikkoja, ja lämpimät merivirrat lämmittävät ja tuovat sateita. Iso-Britanniaa lämmittävä merivirta on nimeltään Golf-virta.


S. 51 Tehtävä 4.
Pallo löytyi Alaskan rannikolta, koska se oli kulkeutunut merivirtojen mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti