Aurinko lämmittää Maan pintaa epätasaisesti, jolloin syntyy eroja lämpötilassa ja ilmanpaineessa. Ilmanpaine-eroista syntyvät tuulet. Kun Aurinko lämmittää maanpintaa, ilma lämpenee. Lämmin ilma muuttuu kevyemmäksi ja alkaa kohota ylöspäin. Matalapaine syntyy, kun ilmaa kohoaa suuria määriä ja ilmanpaine laskee. Kun ylöspäin kohonnut ilma alkaa jäähtyä, se muuttuu jälleen raskaaksi ja laskeutuu alas maanpinnalle. Kun ilmaa laskeutuu suuria määriä, syntyy korkeapaine, eli ilmanpaine kohoaa.
Tuulet syntyvät, kun ilmapaine-erot tasoittuvat. Ilma virtaa korkeapaineesta matalapaineeseen ja mitä suurempi aluieden ilmanpaine-ero on, sitä kovemmin tuuli puhaltaa.
Monsuunit ovat alueellisia tuulia, jotka vaikuttavat alueen ilmastoon. Kesämonsuuni syntyy Aasiassa, kun Aurinko lämmittää Aasian mannerta ja syntyy matalapaine. Matalapaine vetää Intian valtamereltä kosteaa ja lämmintä ilmaa. Kostea ilma tiivistyy runsaaksi monsuunisateeksi. Talvimonsuuni syntyy, kun Intian valtameren yllä on matalapaine ja kuiva tuuli puhaltaa maalta merelle.
Kun maa ja meri lämpenevät eri tahtiin, syntyy maa- ja merituulia. Niitä esiintyy rannikolla.
Föhntuuli syntyy, kun kostea ilmamassa kohoaa vuorien rinnettä ylöspäin. Ilmassa oleva kosteus tiivistyy sateiksi vuoren rinteelle. Vuoren ylittänyt ilmamassa lämpenee nopeasti, koska se on kuivaa. Se saa aikaan lämpimän ja kuivan tuulen.
S. 38 Tehtävä 4.
Ihminen on hyödyntänyt tuulia esimerkiksi sähköntuotannossa ja purjeissa. Iso-Britanniassa tuulivoima on n. 17% sähkön tuotannosta. Myös tuulen suuntaa on hyödynnetty lentämisessä, jolloin polttoainekulut pienenee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti