Maapallon nykyinen lämpötila perustuu kasvihuoneilmiöön. Ilman kasvihuoneilmiötä maapallon keskilämpötila olisi -18 astetta. Auringosta tuleva lyhytaaltoinen säteily pääsee kaasukerroksen läpi Maahan, mutta kaikki siitä ei pääse säteilemään takaisin avaruuteen, vaan jää lämmittämään maapalloa.
Ilmasto on koko ajan muutoksessa. Maapallolla on ollut useita, todella pitkiä lämpöjaksoja, jolloin ei ole ollut jäätä lähes ollenkaan. Maapallolla on ollut myös viisi jääkausiaikaa. Silloin ainakin osaa maapallosta on peittänyt jäätiköt. Jäätiköitymiseen vaikuttavat Maan kiertoradan muutokset, mannerten sijainti, pinnanmuodot, vuortenpoimutus, muutokset merivirroissa ja ilmakehän kaasujen koostumus. Jääkausiaikojen keskellä on ollut lämpöjaksoja eli interglasiaaleja ja elämme nyt jääkauden interglasiaalivaiheessa.
Ilmasto muuttuu, kun Maan kiertorata muuttuu soikeasta pyöreämpään. Myös Maan akselin kallistuskulma vaihtelee, ja akseli kiertyy hyrrän tavoin. Tätä ilmiötä kutsutaan prekessioksi. Myös katastrofit voivat aiheuttaa muutoksia ilmastossa. Esimerkiksi asteroidin törmäys Maahan 65 miljoonaa vuotta sitten aiheutti ilmaston voimakkaan kylmenemisen.
Tulivuorten purkauksessa vapautuu paljon tuhkaa, joka voi aiheuttaa ilmaston viilenemisen.
Ihminen on vaikuttanut kasvihuoneilmiöön kasvihuonekaasuilla, joita on esimerkiksi hiilidioksidi, metaani, otsoni ja ilokaasu. Merkittävin niistä on hiilidioksidi, jota vapautuu fossiilisten polttoaineden käytöstä. Iso-Britanniassa sähköä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla ja vuonna 2008 Iso-Britannia oli maailman kahdeksanneksi suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja.
Vaikka fossiilisten polttoaineiden käyttö ovat kovassa nousussa kehittyvissä maissa, on tehty sopimuksia ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Esimerkiksi Kioton sopimukseen on sitoutunut lähes jokainen maailman maista. Siinä jokaisella maalla on oma hiilidioksidipäästöjen taso, joka täytyy saavuttaa.
Jokainen voi vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeänsä omilla valinnoillaan. Asuminen, ruoka ja matkustaminen ovat suurimmat arkipäivän hiilidioksidipäästöjen aiheuttajista.
Iso-Britannia pyrkii vähentämään hiilidioksidipäästöjään 60% vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoden 1990 tasoon.
S. 74 Tehtävä 2
Suomen tavoite oli vähentää hiilidoksidipäästöt vuoden 1990 tasolle, eli Suomen raja oli 355,0 miljoonaa tonnia hiilidioksidia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti